Houten nestkasten
Diverse mogelijkheden voor houten zelfbouw nestkasten.Info site
Helpen

Renovatie

Nieuwbouw


Houten kasten:

Gevels van zowel oudbouw als nieuwbouw zijn geschikt om nestkasten aan te bevestigen.
Bewoners kunnen zelf een nestkastje timmeren. Gierzwaluwbescherming-Nederland heeft de werktekeningen. De minimale bodemoppervlakte is 15 cm x 25 cm, de minimale hoogte is 13 cm, de invliegopening zit maximaal 2 cm boven de bodem van de nestkast.
De invliegopening wordt links of rechts van de voorkant gemaakt zodat er een donkere hoek voor het nest ontstaat. De invliegopening kan verschillende vormen hebben, rond vierkant 5 cm x 5 cm, liggend of ovaal 3 cm x 7 cm. Het materiaal kan b.v. zijn duurzaam hardhout (F.S.C), red of white ceder ( zeer duurzaam, licht in gewicht en parasietwerend). De nestkasten dienen bij voorkeur geplaatst te worden onder goten of aan gevels. De kasten worden in kleine groepen geplaatst aan de noord - of oostzijde. De kasten kunnen ook op het zuiden of westen hangen, mits ze de hele dag in de schaduw blijven. De ophanghoogte van de kast is ruim drie meter boven de grond. De jonge gierzwaluw heeft deze hoogte nodig om uit te kunnen vliegen.

Er mogen voor de nestkasten geen obstakels staan die het in - en uitvliegen belemmeren (b.v. een vlaggenmast of hoge bomen). Van diverse typen houtenkasten is een bouwtekening te bestellen.


PDF.bestand (1.9 Mb) van 4 typen gierzwaluwkasten
PDF.bestand (171 Kb) van model Arcen

GIERZWALUWEN KAN MEN NIET OP BESTELLING KRIJGEN, HET KAN JAREN DUREN VOOR U SUCCES HEEFT!

Naar boven