Dakpannen
Diverse typen dakpannenInfo site
Helpen

Renovatie

Nieuwbouw


Gierzwaluwen dakpannen

Van elk dakpantype is er tegenwoordig een gierzwaluwvariant. Deze pannen zijn voorzien van een invliegopening (neus), waardoor de vogels onder de pannen kunnen komen.
De invliegopening is zo geconstrueerd dat er geen gevaar is voor inregenen of insneeuwen, dus onder de pannen blijft het perfect droog.
Deze pannen kunnen het beste in groepen halverwege het dak worden gelegd met een tussenruimte van drie gewone pannen. Het noorden of oosten zijn de enige geschikte windrichtingen voor gierzwaluwpannen. Op andere richtingen wordt het nest bij zonnig weer veel te warm. Hoe steiler een dak, hoe beter. Daken met een hellingshoek minder dan 45° zijn minder geschikt.

Voor wat betreft overlast leert de ervaring dat pannen en panlatten nauwelijks worden aangetast door de aanwezigheid van gierzwaluwen. Van een 100-jarige oude kolonie onder het dak van een schoolgebouw in Amsterdam, waren de gebruikte pannen niet te onderscheiden van de pannen waar genesteld werd. Soms geeft een kleine witte poepstreep aan de buitenkant aan waar de nestopening is.

Als een bepaalde gierzwaluwdakpan niet voorradig is kunt u ook ventilatiepannen nemen en daar het roostertje uit halen met een ijzervijltje of -zaag. Op sloperijen zijn regelmatig tweedehands ventilatiepannen te vinden.
U kunt ook van een bestaande dakpan een gierzwaluwdakpan laten maken. Er wordt een kunststofneusje op de uitgezaagde bestaande dakpan gelijmd. Zie hiervoor Huifje.pdf (180Kb).

speciale pannen
Originele gierzwaluwdakpannen:   Tuile du Nord,   Romaanse pan  en  Sneldekpan

uitgezaagde pannen
Uitgezaagde ventilatiepannen: OVH en Tuile du Nord

Lutherse kerk Den Helder
Gerenoveerd dak van de Lutherse kerk in Den Helder

pan met huifje
Sneldekpan krijgt kunststof huifjeNaar boven